Vallomások az USA elleni terrortámadás 20. évfordulóján – PODCAST

2021. szeptember 11. - 09:45 | Külföld

Ezúttal rendhagyó podcasttal jelentkezünk, hiszen az alkalom sem mindennapi: húsz év telt el ugyanis a világtörténelem legsúlyosabb terrortámadása óta.

Vallomások az USA elleni terrortámadás 20. évfordulóján – PODCAST
New York Manhattan negyede, percekkel a terrortámadás után (Fotó: TASR/AP)

2001. szeptember 11-én 19 arab géprabló négy utasszállító repülőgépet térített el, melyek különböző célpontokba csapódtak be, közel 3000 ember halálát okozva. Azóta számtalanszor láttuk a felvételeket, ahogy a New York-i Világkereskedelmi Központ két ikertornyába becsapódik a két utasszállító gép. Két évtized elteltével most több szemszögből is körbejárjuk a történteket, podcastunkban rendhagyó módon ezúttal öten szólalnak meg.

Vendégünk lesz Czigány Ildikó, aki húsz évig vezetett utasszállító repülőgépeket, ő volt Magyarország első női utasszállító-pilótája. 2001 szeptemberében még javában repült, azon a bizonyos napon is be kellett ülnie a pilótafülkébe, amikor négy kollégája halt meg a terrortámadás során.

Kautzky Armand színművész a támadás idején éppen New Yorkban és Washingtonban vendégszerepelt, ő arról beszél, hogyan vált számára rémálommá a kellemesnek ígérkező amerikai turné.

Megszólal Latkóczy Emese, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki évtizedek óta New York-ban él, és akiben mély nyomokat hagyott a támadás.

Megkerestük Kránitz Balázs magyarországi rádiós szakújságírót is, akitől azt kérdeztük, a húsz éve bevezetett óvintézkedések megakadályozhatnak-e egy hasonló terrortámadást.

Podcastunk ötödik vendégével, Kaló Máté Amerika-szakértővel pedig arról beszélgetünk, milyen előzményei és következményei voltak a merényletnek.

A teljes podcast meghallgatható itt: