Sok a befolyásolási próbálkozás a Kisebbségi Kulturális Alapban

2020. június 30. - 16:53 | Belföld

A Kisebbségi Kulturális Alap, vagyis a KultMinor évi nyolcmillió eurója fölött őrködve Molnár Norbert sokkal több konfliktussal szembesül, mint az Új Szó egykori főszerkesztőjeként.

Sok a befolyásolási próbálkozás a Kisebbségi Kulturális Alapban
Molnár Norbert (Fotó: Juhász László)

Mindazonáltal állítja, a szlovákiai magyar kultúrával nem történt jobb az elmúlt évtizedekben, mint az, hogy létrejött a KKA.

A Paramédia Podcast vendége Molnár Norbert. Hallgassa meg az egész beszélgetést itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Szinte biztos, hogy augusztus végén és ősszel dömping lesz a kulturális rendezvényekből – véli a kisebbségi kulturális támogatásokat elosztani hivatott állami alap igazgatója, aki elmondja, mindössze három pályázó kérte, hogy a koronavírus miatti intézkedések miatt az online térbe szeretné áttenni a rendezvényeket.

„Naivan és lelkesen kezdtem a munkámat három évvel ezelőtt”

– mondja Molnár Norbert, aki nem tartja jónak, hogy a KultMinor igazgatóját a mindenkori kulturális miniszter nevezi ki. A podcastban azt is bevallja, sokan próbálják befolyásolni a kisebbségi kulturális pályázatok elbírálását, neki azonban – a közhiedelemmel ellentétben – nincs vétójoga.

Az a legszerencsésebb kultúra, amely a lehető legtávolabb tartja magát a politikától – vallja Molnár Norbert.

„Minél kevesebbszer találkozik a KKA igazgatója a miniszterrel, annál jobb”

– válaszolta arra a kérdésre, egyeztetett-e már az új kulturális miniszterrel. Molnár hozzátette, nem hiszi, hogy veszélyben lenne az alap az új kormány idején. „Az, hogy minimum 8 millió eurót kapunk, az benne van a törvényben.”

Meghozta-e a szlovákiai magyarság számára a kulturális autonómiát a KultMinor létrejötte? Mit változtatna a KKA működésén az alap három éve regnáló igazgatója? Hány repülőjegyet kellett lemondania a járvány miatt? Visszasírja-e előző munkahelyét? A többi között ezekre a kérdésekre is válasz kapunk a Paramédia Podcast legújabb adásában, amelyet Juhász László készített.

(parameter)