Menyhárt: „Nem kell szégyenlősnek lennünk!”

2020. június 9. - 22:05 | Belföld

Az MKP nemcsak fűtött és világított, hanem parázslott is – foglalta össze az elmúlt napok eseményeit a Paraméternek adott interjújában Menyhárt József, a párt választások után leköszönt elnöke, aki a Paraméter Podcastjának második vendége volt.

Menyhárt: „Nem kell szégyenlősnek lennünk!”
Menyhárt József úton a pozsonyi várban június 2-án Igor Matovič kormányfő által rendezett Trianon-megemlékezésre (Fotó: Paraméter)

A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A beszélgetés gerincét a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából a pozsonyi Várban tartott fogadás, illetve annak utóélete alkotta. Az MKP küldöttsége ugyanis egy, a szlovákiai magyarok nevében íródott memorandummal lepte meg a miniszterelnököt, ami hatalmas hullámokat vetett a hazai közbeszédben.

Menyhárt szerint Igor Matovič ismeri az MKP-t, ezért nem kell, hogy meglepje őt az átadott memorandum tartalma. Az MKP volt elnöke viszont fájlalja, hogy a kormányfő anélkül reagált „hisztérikusan” a dokumentumra, hogy elolvasta volna azt.

Menyhárt elmondta, a találkozó társszervezőjével, Berényi Józseffel még a memorandum átadás a előtt közölték, hogy egy ilyen dokumentummal érkeznek a fogadásra.

„Berényi József ismerheti annyira a saját pártját, megbízhat bennünk, hogy nem viszünk semmilyen olyan dokumentumot, amelyik tartalmában vagy formájában botrányt jelentene az ő személyére nézve”

– mondta Menyhárt, aki nem gondolja, hogy a dokumentum átadása körüli botrány gyengítené a kormányfő által többször is barátjának nevezett Berényi megyei alelnök pozícióját, hiszen „ő nincs az aláírók között”.

„Ha ezek után, durciból, az MKP-nak nem adnak járási elöljárói posztokat, akkor ne adjanak”

– sommázta véleményét az esetleges következményekről Menyhárt, aki nem adott konkrét választ kérdésünkre, milyen felhatalmazása volt az MKP-nak, hogy a szlovákiai magyar közösség nevében memorandumot adjon át a miniszterelnöknek.

„Egy fogyó közösség elvárásait fogalmaztuk meg” – jelentette ki, hozzátéve:

„Nem kell szégyenlősnek lennünk!”

Felvetésünkre, vajon a legalkalmasabb pillanatot választották-e a memorandum átadására, az MKP korábbi elnöke elmondta, erre nem vonatkoztak protokoll-szabályok.

További részletek a Juhász László által készített podcastban.

(parameter)