Lovász Bálint: „Sok a kétes hírű főiskola Szlovákiában”

2020. július 7. - 09:31 | Belföld

A politikusok nem rendelkezek megfelelő morális alapokkal ahhoz, hogy ne a nevük elé biggyesztett „Mgr.” vagy „Dr.” legyen fontos számukra – véli Lovász Bálint, a Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 27 éves vezetőségi tagja, akivel az egyetemi plágiumokról és a készülő felsőoktatási reformról beszélgettünk. Paramédia Podcast!

Lovász Bálint: „Sok a kétes hírű főiskola Szlovákiában”
Lovász Bálint (Fotó: Juhász László)

Az utóbbi napokban, hetekben hatalmas port vert fel az a szakdolgozat, amelyben Boris Kollár, a parlament elnöke többek között saját témavezetője munkájából „merített”, méghozzá jócskán és főleg forrásmegjelölés nélkül. Kollár ráadásul nem az első parlamenti elnök Szlovákiában, aki kétes eredetiségű munkával szerzett főiskolai címet, gondoljunk csak Andrej Danko kompilált szakdolgozatára. Elődjéhez hasonlóan a jelenlegi házelnök is tagadja, hogy bármilyen gond lenne a diplomamunkájával.

Lovász Bálint szerint hiteltelen Kollár védekezése. „Teljesen egyértelmű a plágium, ami valójában nem más, mint csalás, lopás” – mondta a Paraméternek Lovász, aki szerint fontos kérdés, miért akar mindenki Szlovákiában főiskolai oklevelet.

Hallgassa meg podcastunkat itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

„Én nem azért megyek főiskolára, hogy titulust szerezzek, hanem hogy valamit megtanuljak”

– mondta a főiskolák szakmai minősége fölött őrködő testület tagja, aki mindent amolyan rosszul értelmezett társadalmi elvárásnak nevezte.

„Jobban néz ki a nevem előtt egy JUDr, mint egy Bc, vagy egy semmi. A politikusoknak nincs meg a morális alapjuk ahhoz, hogy ne ez legyen számukra a fontos” – összegezte véleményét arról, miért is hajlandók csaláshoz folyamodni akár vezető politikusaink is.

Lovász Bálint nem ért egyet Igor Matovič kormányfővel, aki legszívesebben bezáratná az egyetemek felét. A szakember szerint a gond nem az egyetemek számával van, hanem azzal, hogy „túl sok kétes hírű főiskola, kar, program van az országban”.

Mit lehet tenni az interneten megvásárolható szakdolgozatok ellen? Valóban bezárhatnák az egész Comenius Egyetemet? Hogyan teremthető minőségi oktatási kultúra a főiskolákon? Miről írta szakdolgozatát Lovász Bálint? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Paramédia Podcast legújabb adása, amelyet Juhász László készített.

(parameter)