A hosszú Covid alattomos szövődményei sokak életét hónapokra tönkreteszik

2021. február 11. - 09:50 | Tech

„Azóta forog velem a világ, hogy elkaptam a koronavírust” – decemberben ezzel a címmel írta meg tapasztalatait Világi Máté, a Telex.hu hírportál fiatal újságírója, aki még októberben kapta el a koronavírust.

A hosszú Covid alattomos szövődményei sokak életét hónapokra tönkreteszik
Fotó: TASR/AP

De mi az a hosszú Covid?

A long covidnak (vagyis hosszú covidnak) nevezett tünetegyüttes a legújabb kutatások szerint a COVID-19 betegségen átesett páciensek háromnegyedénél jelentkezik, akár hosszú távú szövődmények formájában is. Máté esetében gyógyulása után memóriazavar és krónikus fáradtság lépett fel.

„Az EKG-m szerint makkegészséges vagyok” – írja cikkében. – A baj csak az, hogy még mindig megállás nélkül szédülök, nem tudok hosszabb ideig koncentrálni, néha egy mondat közepére elfelejtem, mit is kezdtem el mondani, az is előfordul, hogy teljesen egyszerű szavak nem jutnak eszembe. Vannak napok, amikor egy cikkhez – amin a nyáron például maximum három órát dolgoztam volna – egy egész munkanapra van szükségem. Ez leginkább azért ijesztő – teszi hozzá - mert 25 éves vagyok.

Podcastunk első felében a fiatalember velünk is megosztja tapasztalatait a hosszú coviddal kapcsolatban, majd megkérdezzük a szakembert, Malík Bábi Zsuzsanna komáromi tüdőgyógyászt is ezekről az elhúzódó tünetekről.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Tallózzon podcastjaink között: