Etnikai politizálás acsarkodás nélkül - Ez az irány az új Hídban

2020. június 22. - 21:40 | Belföld

A Híd újonnan megválasztott alelnöke bízik abban, hogy a megújítási elképzeléseiket meg fogják tudni valósítani az új vezetéssel restartoló pártban. Paramédia Podcast Agócs Attilával. Aki kérdez: Juhász László.

Etnikai politizálás acsarkodás nélkül - Ez az irány az új Hídban
Agócs Attila (Fotó: Juhász László)

A politikus szerint a Híd Országos Tanácsának Kuciak-gyilkosságot követő ülése volt az a pont, amikor a párt „megindult lefelé a meredek lejtőn”.

„Az a fiatal szárny, ahová jómagam is tartozom, támogatta a kormányból való kilépést. Ezzel szemben a regionális struktúrák úgy gondolták, fontosabb végigvinni a megkezdett fejlesztéseket, ezek voltak a maradás mellett” – mondja el a Paramédia Podcast legújabb adásában Fülek város polgármestere. Az egész adás meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Az MKP és a Híd csúcsvezetésre jellemző acsarkodás Agócs szerint nincs jelen a régiókban. A generációs megújulástól pedig azt várja, hogy „az árulózós, múltba nézős politikát el tudjuk tenni a fiók mélyére, és történelemként tudunk rá tekinteni”.

Agócs szerint a Híd és az MKP közeledése érdekében ezeknek a pártoknak szakmai alapokra kell helyezniük a megújulásukat.

„Kutya kötelességünk megpróbálni együttműködni”

– jelentette ki, majd hozzátette: valószínűleg az etnikai alapú politizálás fogja összekötni a két párt választóit, hiszen „ma még nem érett meg a szlovákiai társadalom, hogy ne etnikai alapú politizásásban gondolkodjon”.

Agócs természetesnek és dicséretesnek tartja, hogy Budapest támogatja a határon túli magyarságot. „Az azonban nem dicséretes, ahogyan a támogatások elosztása történik” – tette hozzá.

„A Fidesz-rezsim illiberális demokráciája kitermelte a maga Mészáros Lőrincét, a médiák tönkretételét, az emberi jogok megnyirbálását. Ezt látni kell”

– figyelmeztet Agócs Attila. A Híd alelnöke ennek ellenére vallja, hogy pártjának is együtt kell működnie a magyar kormánnyal.

Agócs Attila a félórás podcastban szól még a nemzeti identitás mibenlétéről, a palóc áttört faragás szimbólumairól és „Matovič magyarjairól“ is. Van-e még ideje tánccal vagy néprajzkutatással foglalkozni? Úgy táncol-e majd a Hídban, ahogy Sólymos László fütyül? Milyen a jó magyar és a rossz magyar? Mindez kiderül a Paramédia Podcast legújabb részéből.

(parameter)