A buktatás buktatói

2020. június 18. - 19:32 | Belföld

Amilyen gyorsan becsöngettek, hamarosan ugyanolyan gyorsan ki is csöngetnek, hiszen a világjárvány miatt ismét – bizonyos feltételek mellett, és csak bizonyos évfolyamoknak – kinyitották az iskolák kapuikat. 

A buktatás buktatói
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

ParaFrázis című podcastunk első témája az évismétlés, és a cél többek közt az, hogy helyretegyük az évismétléssel kapcsolatos félinformációkat. Arra a kérdésre is keressük a választ, hogy évismétlés tekintetében mit hozott a 2019/2020-as ún. koronatanév?

A ParaFrázis - Récsei Noémivel - szóban forgó adása meghallgatható itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A világjárvány előtt sem lehetett buktatni elsős gyereket, és ezután sem lehet.

De mi a helyzet azokkal gyerekekkel, akik most még inkább hátrányos helyzetbe kerültek az internet hiánya, és az egyéb digitális segédeszközök nélkülözése miatt?

Arra a kérdésre, hogy a világjárvány idején milyen módon honorálják, ill. honorálták a pedagógusok és az iskolavezetők munkáját, Kocskovics Gabriella – az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium Nemzeti Kisebbségek Oktatása Főosztályának vezetője – a következőt válaszolta:

„Úgy gondolom, hogy az igazgató látja, hogy ez nagyobb befektetést igényel-e energiából vagy nem, úgyhogy az igazgató, az iskolavezetés kezében van a döntés, hogy a pedagógust, munkáját mennyire értékeli. […] Ha egy pedagógus pluszmunkát végez, és ezt az iskolavezetés is látja, akkor az iskolavezetésnek megvan rá a lehetősége, hogy megtalálja a módját annak, hogy honorálja a pedagógus többletmunkáját. ”

Ugyanakkor Kotlár Ildikó – a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola igazgatónője – szerint biztos, hogy nem számíthatnak a pedagógusok, iskolaigazgatók pluszpénzre az elmúlt időszakért.

(parameter)