Bugár Béla: „Magyarország ne diktáljon nekünk!“

2020. június 5. - 15:21 | Belföld

A Paraméter olvasói mától – heti rendszerességgel – nemcsak olvashatnak, hanem hallgathatnak is bennünket. Indul a Paraméter Podcast.

Bugár Béla: „Magyarország ne diktáljon nekünk!“
Bugár Béla a parlamentből kimaradt Most-Híd május 30-i tisztújító kongresszusán (Fotó: TASR)

Első beszélgetésünk Bugár Bélával, a Híd leköszönt elnökével készült. Az interjút egy tapasztalt újságíró, az Új Szó egykori főszerkesztő-helyettese, Juhász László készítette, aki azon kívül, hogy mától rendszeresen jelentkezik nálunk podcastunk PARAMÉDIA című műsorában, az AFP francia hírügynökség szlovákiai tudósítója.

A podcastot itt lehet meghallgatni:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

„Tudtuk, hogy a Smer szekrényéből csontvázak fognak kipotyogni, de azt nem gondoltuk volna, hogy ezt is a mi nyakunkba fogják varrni a választók“

– egyebek között ezt is elmondja a Híd volt elnöke a bő félórás beszélgetésben.

Bugár szerint a párt szempontjából nem , az ország szempontjából azonban felelősségteljes döntéseket hoztak.

„Hiba volt azonban, hogy nem léptünk ki időben. Sajnálom“

– tette hozzá.

A MKP-val kapcsolatban Bugár elmondta, a pártnak Magyarország „anyagi és egyéb támogatásával“ sem sikerült elérnie a parlamenbe jutáshoz szükséges öt százalékot, Mózes Szabolcsék pártja pedig Bugár Béla szerint „Világi Oszkár projektje“. Ezt szavai szerint akár bizonyítani is tudja.

Azzal kapcsolatban, hogy a februári parlamenti választások előtt miért nem jött létre a többpárti, „valódi“ összefogás, a Híd alapítója a többi között kijelentette, az együttműködésről szóló elképzelést „el kellett menni Magyarországra megtárgyalni, hogy mit szólnak ehhez a fideszesek. Ezt pontosan tudom, még a dátumot is“ – tette hozzá.

Munkatársunk kérdésére, megkerülhető lehet-e a mindenkori magyar kormány a szlovákiai magyar politizálás során, Bugár kijelentette:

„Magyarországot nem kell megkerülni, csak ne diktáljanak.“

A podcastban Bugár Béla beszél ezen kívül a Híd túlélési stratégiájáról, a Matovič-kormánnyal kapcsolatos meglátásairól, és arról is, vajon végleg leszámolt-e az aktív politizálással.

Hallgassák meg a Paraméter podcastjának első adását. Érdemes!

(parameter)