Az új magyar pártnak nem elég néhány üres szlogen

2020. augusztus 10. - 20:19 | Belföld

Mégiscsak lehet egységes képviselete a szlovákiai magyarságnak, legalábbis ha hihetünk a pénteki hárompárti tárgyalások utáni bejelentésnek. A ParaMédia legfrissebb adásában egy fiatal politológussal, Szuri Mátyással elemezzük ki a körvonalazódó közös párt létrejöttének valós esélyeit. PODCAST

Az új magyar pártnak nem elég néhány üres szlogen
Balról jobbra: Sólymos László (Most-Híd), Öllös László (Fórum Intézet) mint a hárompárti vita moderátora, Forró Krisztián (MKP), és Mózes Szabolcs (MKÖ) a júlis végi Közéleti Pikniken (Fotó: Paraméter)

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A politológus szerint az MKP, a Híd és az Összefogás csak nehezen tudja majd megőrizni saját arcát az utódpártban.

„Ez attól is függ, melyiküknek milyen nagy hangja lesz az új párt megalakulása során“ – fejtette ki Szuri Mátyás, akit meglepett, hogy Simon Zsolt pártját nem hívták meg a pénteki megállapodást megelőző közéleti piknikre. Mindezek ellenére reálisnak tartja, hogy a Magyar Fórum is részt vehet a soron következő tárgyalásokon. A Mózes Szabolcs vezette Összefogás pedig szerint a mediátor szerepét vállalhatná.

A politológus úgy véli, a szlovákiai magyar választók nem a pártok programja szerint voksolnak, azonban fontos, hogy reális víziói legyenek a létrejövő magyar politikai szubjektumnak. Ugyanilyen fontosnak tartja az új párt „arcát“ is.

„Jó lenne egy új arc, aki mostanáig nem volt annyira látható, akit nem lehet a három párt valamelyikével összekötni“

– mondta Szuri Mátyás, aki szerint a párt vezetőjének imázsépítéséhez elegendő a következő parlamenti választásig hátralévő idő.

„Sok múlik majd az egyes pártok kompromisszumkészségén“ – véli a politológus. Hozzátette: míg 1998-ban, a Magyar Koalíció Pártja megalakulásakor időszűkében voltak az egyesülő pártok, most annyival egyszerűbb a helyzet, hogy van még három és fél évük a következő választásig.

Szuri Mátyás (Fotó: Juhász László)

Szuri Mátyás szerint az MKP-ra az elmúlt időszakban jellemző narratíva megnehezítheti az egységes párt működését.

„El kell felejteni az árulózást. Ha folytatják, ellehetetlenítik az új párt létrehozását“ – szögezte le.

A politológus nincs meggyőződve, hogy az augusztus 20-án aláírandó szándéknyilatkozat tartalmáról már lenne valós elképzelésük a politikusoknak, márpedig a szlovákiai magyarok szerinte már nem érik be azzal, hogy lesz egy magyar párt, amelyikre szavazhatnak.

„Víziókra is szükség van, nem csak üres szlogenekre“

– fogalmazott podcastunkban Szuri Mátyás politológus.

A Paraméter korábbi podcastjai meghallgathatók itt:

A Paraméter podcastjai elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

(parameter)